lördag 2 juli 2011

Zucchinifrestelse

Janssons frestelse serveras oftast som vickningsrätt eller förrätt. Den är även en klassiker till kräftkalaset. I vår GI-vänliga variant har vi bytt ut potatisen mot zucchini. Det här receptet räcker till 6 personer som smårätt eller 4 personer som varmrätt. Lådan kan lagas i förväg och sedan bara värmas i 125° ugn, 10-15 minuter. OBS! Passar ej att frysa in.


Ingredienser

Till 6 personer behöver du:

1 st liten ask ansjovisfiléer (125 g/ask)
2 st stora gula lökar (ca 250 g/st)
50 g smör
2,5 st zucchini
2 krm malen vitpeppar
2 dl grädde

Så här gör du

1. Värm ugnen till 250°. Låt ansjovisfiléerna rinna av. Skala och strimla lökarna. Fräs dem i smör i ens tekpanna. Sänk sedan värmen och låt löken bli mjuk, genomskinlig och gyllengul på låg värme. Rör om då och då. Det tar ca 10 minuter. Ta upp löken och lägg åt sidan.

2. Skär zucchinin i stavar. Fräs stavarna i omgångar i smör. Smörj en ugnssäker form och täck bottnen med hälften av zucchinistavarna. Lägg sedan på löken. Skär ansjovisfiléerna på längden och fördela strimlorna ovanpå löken. Krydda med malen vitpeppar. Täck med resten av zucchinistavarna.

3. Ställ in formen i ugnen och grädda den i 15 minuter. Slå av vätskan som bildats och häll istället på grädde. Grädda frestelsen i ytterligare 10 minuter. Låt lådan stå en stund före servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar