tisdag 5 juli 2011

Viltfärsbiff med svamppytt

Viltfärs är väldigt mager. Därför behöver4 man tillsätta ägg för att binda ihop den. Några msk grädde är också ok, men inte nödvändigt. Du kan använda vatten, om du vill. De här biffarna serveras med en läcker pytt på svamp.
Ingredienser

Till 4 personer behöver du:

500 g älgfärs eller hjortfärs
2 st scharlottenlökar
8 st enbär
1 st ägg
3 msk grädde
salt och malen vitpeppar
smör till stekning
Svamppytt:
500 g kantareller eller annan svamp
smör till stekning
3,5 st scharlottenlökar
1 st äpple
salt och malen vitpeppar
några kvistar färsk bladpersilja

Så här gör du

1. Skala och hacka schalottenlökarna. Fräs dem i smör och låt dem svalna. Stöt enbären i en mortel och lägg i en bunke. Lägg i färs, lök, ägg och grädde och blanda ordentligt. Krydda färsen med salt och vitpeppar. Forma biffar med vattensköljda händer och lägg på en vattensköljd skärbräda.

2. Rensa kantarellerna och skär i midre bitar. Skala och skiva schalottenlökarna till pytten. Skär äpplet i skivor. Lägg kantarellerna i kall panna, hetta upp och låt vattnet dra ur svampen. Lägg i smör och bryn tills kantarellerna har fått lite färg. Tillsätt löken och låt steka i ytterligare någon minut. Ta av från värmen.

3. Stek biffarna i omgångar i smör på medelvärme, ca 5 minuter per sida. Lägg i äppelskivorna i pytten strax före servering och låt den bli varm. Krydda med salt och vitpeppar. Lägg upp på ett fat och strö på hackad bladpersilja över. Servera kantarellpytten med biffarna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar