tisdag 5 juli 2011

Rådjursstek med skogssvamp och äpplen

Till den här läckra steken passar det bra att servera blandad skogssvamp, som kantareller, karl johan eller smörsopp. Hittar du inte stek av rådjur går det bra att laga älg efter det här receptet. Till steken rekommenderas Gravensteineräpplen.Ingredienser

Till 4 personer behöver du:

900 g stek av rådjur
salt och malen vitpeppar
3 msk smör
Svampröra:
300 g färsk skogssvamp
1 st gul lök
3 msk smör
0,5 dl torrt vitt vin
2,5 dl grädde
salt och malen vitpeppar
Äpplen:
2 st äpplen
1 msk smör
2 st kvistar färsk rosmarin
OBS:Välj tillbehör efter fas!

Så här gör du

1. Stek: Värm ugnen till 175°. Klappa in steken med rejält med salt och peppar. Bryn den i smör i en stekpanna. Lägg över i en ugnssäker form. Låt steken stå i ugnen i ca 1 timme eller till en innertemperatur av 58°. Låt steken vila i smörpapper eller folie innan den skärs upp i tunna skivor.

2. Äpplen: Dela äpplena i halvor och ta bort kärnhusen. Lägg halvorna i en smord ugnssäker form. Smält 1 msk smör och pensla äpplena med smöret. Repa av bladen från rosmarinkvistarna och strö över äpplena. Baka äpplena i ugnen i 15 minuter.

3. Svamp: Ansa och borsta svampen noga. Skär den i jämnstora tärningar. Skala och finhacka löken. Fräs löken och svampen i en stekpanna. Slå på vinet och låt vätskan koka ihop till hälften. Häll i grädden och koka ihop på medelvärme i 5-7 minuter. Krydda med salt och peppar.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar