lördag 2 juli 2011

Räktårta

Det här är en perfekt rätt till buffé, förrätt eller vickning. Tårtan ska stelna i 6 timmar så den kan göras i god tid. Dekorera precis före servering. En mixer eller matberedare är till god hjälp när du ska göra tårtbottnen.
Ingredienser

Till 9 personer behöver du:

200 g pumpernickel
50 g smör
3 st gelatinblad
1000 g räkor med skal
2 dl creme fraiche
0,5 st rödlök
2 msk hackad dill
2 msk pressad citronsaft
1 msk hummerfond
malen vitpeppar
Till dekoration:
dillvippor
citronskivor
Du behöver också:
en form med löstagbara kanter
smörpapper
plastfolie

Så här gör du

1. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Smula pumpernickeln och smält smöret. Kör kavringen i matberedaren och tillsätt det smälta smöret. Lägg smörpappret i botten på en kakform med löstagbara kanter. Häll i kavringblandningen och tryck ut i botten på formen. Ställ svalt.

2. Skala räkorna och spara ca 20 st till garnering. Hacka övriga räkor grovt. Skala och finahacka löken. Blanda crème fraiche, rödlök, hummerfond, dill och räkhack. Pressa ner citronsaften och krydda med vitpeppar. Krama ur gelatinbladen och smält dem. Rör ner gelatinet i blandningen.

3. Häll fyllningen över kavringsbottnen, täck med plastfolie och låt stå svalt att stelna i minst 6 timmar. Lossa tårtan från formen genom att föra en kniv runt kanten. Lägg över den på ett tårtfat och garnera med räkor, citron och dill före servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar