Till 5 personer behöver du:
150 g smör |
0,5 dl vatten |
max 1(2,5 i orginal) msk vitvins vinäger eller dragonvinäger |
1 st finhackad gul lök |
2 st persiljestjälkar |
5 st hela vitpepparkorn |
1 krm torkad dragon |
3 st äggulor(kanske mer) |
0,8 msk hackad persilja |
salt och malen vitpeppar |
kajennpeppar
|
Så här gör du
1. Smält smöret på mycket svag värme och låt det svalna något. Det är bara fettet som ska vispas ner i såsen, inte den vita bottensatsen. Skala och hacka löken. Krossa de hela pepparkonen grovt. Koka upp vatten, vinäger, lök, persilja och peppar i en liten kastrull. Låt koka på hög värme utan lock tills ungefär hälften av vätskan återstår. Sila bort kryddorna och häll tillbaka vätskan i kastrullen. Tillsätt dragonen.
2. Knäck äggen och skilj gulorna från vitorna. Lägg en fuktig diskduk under kastrullen så att den står stadigt under vispning. Vispa ner äggulorna i kryddlagen med elvisp. Såsen ska bli tjock och fyllig.
3. Tillsätt försiktigt det smälta fettet. Först droppvis, sedan i en mycket tunn stråle under kraftig vispning. Smaksätt med finhackad persilja, salt, peppar och en knivsudd kajennpeppar.
Tips:
Smaksätt din Bearnaise och få nya såser!
Choronsås:
Smaksätt med 1-2 msk tomatpuré.
Chilibearnaise:
Förutom tomatpuré (som ovan) smaksätter du såsen med 2 tsk finhackad röd spansk peppar.
Tomatbearnaise:
Här smaksätter du med lika delar tomatpure och koncentrerad flytande kalvbuljong. Börja med 1⁄2 msk av var.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar